På Pingstafton fyllde Ingvar 60 år och det han önskade sig var en stor fest. Vi höll till hemma på gården och ett 60-tal gäster kom. Det blev en mycket trevlig och varm kväll.
Tack alla som förgyllde denna afton!

festfolk

Vi samlades alla på gården. Några kom till fots, bil , husvagn, husbil och busslass från stan.

Mingel på gården.

i

Ingvar hälsar alla välkomna!

1

Tipsrunda runt ”ägorna”.  Frågorna handlade om födelsedagsbarnet.

lokalen

Vi höll till inne i Logen.
Åt gott, sjöng härligt, fina tal, kulning av Ingrid, sång från matlaget. Och skratt och glada miner.
Efter att alla var mätta så blev det dans inne i salen.

Tusen tack alla vänner.

Här kommer recept på maten vi bjöd på.

Fetaostsnurror till fördrinken.

fetaost

Förberedda rullar väntar i kylen eller i frysen. Inför festen skivar vi dem och gräddar frasiga kakor. Den äkta grekiska osten ger mer sälta och smak än fetaost gjord på komjölk.

Ingredienser till 35 snurror

275 g smördeg, färsk, kavlad
200 g grekisk fårost, eller fetaost (150 g)
1 st persilja, i kruka
1 krm svartpeppar, några varv med kvarnen

Tillagning

1. Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackad persilja och peppra.
2. Rulla ihop en rulle från långsidan, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
– Hit kan förberedas flera dagar före –
3. Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda inför serveringen ca 10 min i 220°
Gazpacho
gaz

Till 6 pers:

50 gram ljust lantbröd
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
6 plommontomater ca 500 gr
1 gurka
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
4 krm tabasco
2 dl hackad gräslök

Gör så här:

  1. Smula ner brödet i en skål. Värm vatten och buljong , låt svalna och häll över brödet. Låt stå 10 min.
  2. Skålla tomaterna i kokande vatten så att skalet lossnar. Spola av dom i kallt vatten och drag bort skalet. Skär tomaterna i små bitar och lägg i matberdare.
  3. Skala gurkan och kärna ur paprikan och skär i bitar. Tillsätt det blötlagda brödet samt buljongen och mixa allt till en slät soppa.
  4. Häll över i en skål och blanda ner vitlök, vinäger, tomatpure, salt, tabasco och gräslök.
  5. Förvara soppan kall tills den ska serveras.  Jag lät soppan stå i två dygn.

Servera  grissinis till.

Vinet vi drack till var ett spanskt  Marques de Riscal   ( 6001 )

Grissini

Grissini


Små tunna knapriga pinnar att servera till soppa.


Tillagning

ca 24 stänger
Ingredienser:
25 gram jäst
2,5 dl vatten
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
flingsalt
vita sesamfrön

1. Montera degkroken på din köksmaskin. Smula jästen i skålen. Värm vattnet till fingervärme 37°. Häll på lite av vattnet och salt och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet, hälften av vetemjölet och oljan. Häll ner resten av mjölet och kör till en ganska lös degkonsistens, ca 5 minuter.

2. Låt degen jäsa i ca 20 minuter till dubbel storlek.

3. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar och kavla ut varje del tills den är ca 1/2–1 cm tjock. Använd rikligt med mjöl. Pensla med vatten, strö över saltet och sesamfröna. Skär i 1 cm breda remsor. Skruva de avlånga bitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter. Baka i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllenbruna. Om bröden inte blir spröda kan man torka dem i ugnen. Stäng av värmen och öppna luckan så torkar de snabbt.

Dubbelmarinerad fläskfile och quornfilé

Marinera, tillaga och lägg sedan fläskfilén eller quornfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.

Ingredienser

Marinad 1

Marinad 2

Gör så här

  1. 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
  2. Putsa köttet, tina quornfileerna och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  3. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet och quornen ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.
  5. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.  OBS: Detta behöver man inte göra med quornfileerna.
  6. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
  7. Skär köttet och quornen i tunna skivor, köttet ca 1 cm, quornen 2 cm. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  8. 4 timmar före servering: Lägg upp köttet och quornen på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
  9. Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander.

Färgglad bönsallad


Färdigkokta bönor är nyttigt, billigt och snabblagat. Här hittar du stora vita bönor och kidneybönor i en matig sallad med körsbärstomater, rödlök och balsamvinägrett.

Ingredienser

Dressing

Gör så här

  1. Dagen före festen: Skala, halvera och skiva löken. Lägg i en plastpåse tillsammans med socker och knyt ihop.
  2. Massera med händerna tills löken börjar släppa vätska. Lägg i en skål. Blanda i vinägern. Rör ner oljan i omgångar. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll av och skölj bönorna. Blanda med dressingen. Ställ i kylen.
  4. Dela tomaterna. Strimla salladslöken. Förvara var för sig i kylen.
  5. 4 timmar före servering: Ta fram bönorna och tomaterna och låt stå i rumstemperatur.
  6. 30 minuter före servering: Blanda bönor, tomater, salladslök och persilja. Lägg upp i en eller flera skålar. Garnera ev med lök och persilja.

Nyttig marinerad kronärtskockaMarinerade oliver

Marinerad kronärtsskocka och oliver


Detta gjorde jag på en liten höft.

Ett fat av varje.

Blanda -vit balsamvinäger, citron-saft och skal, skivad vitlök, persilja och rapsolja efter behov.

Garnera med limeklyftor.

På buffébordet fanns också matkorn, små frallor. Röda bufféviner var Casillero del Diablo Reserva och Corte Vigna Montepulciano d’Abruzzo.

Hallonpannacottapaj

Hallonpannacottapaj

Tänk på att pajen behöver minst tre timmar i kylen.

Pajdeg:

12 st digistivekex
75 gram smält smör

Fyllning:

3 st gelatinblad
3 dl grädde
1 dl socker
250 gram hallon
200 gram philadelphisost

Tillagning

8-10 bitar:
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.

6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

PICT0445

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>