Vilken underbar månad Maj har varit. Värmerekord. Hunnit bada i Bäcksjön flera gånger. Sått färdigt i grönsakslandet och hunnit göra en hel del ute på gården.

I dag så blev det en innedag. Rabarbersaft, ingefärsshot och Jons goda granola.

 

Du behöver

1 kg rabarber

1,5 liter vatten

4,5 dl socker

1 citron saften

Gör så här:

Skär rabarbern  småbitar och koka med vatten i ca 15 minuter. Rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

Koka upp spadet igen tillsammans med socker och citronsaft, låt svalna

Häll upp saften i flaskor.

 

 

 

 

Jons granola

10 dl havregryn

2 dl hackade nötter eller mandel

2 dl solrosfrön eller pumpafrön

1/2 dl sesamfrön

 

1 dl cocosolja, 1 dl vatten, 1/2 dl sirap och 5 make honung värms i en kastrull, får ej koka.

Häll över vätskan i bunken med de torra ingredienserna. Blanda. Bred ut på 2 plåtar ed bakplåtspapper. In i ugnen ca 30-40 minuter, 130 grader.

 

 

 

Ingefärsshot 

200 gram färsk ingefära

1 liter vatten

1/2 l honung

1 liten  bit gurkmeja

2 citroner

Görs här :

  1. Riv ingefäran och gurkmejan grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner.
  2. Sila av ingefäran, gurkmejan och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet(40 grader)
  3. Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
  4. Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>