Vilken underbar månad Maj har varit. Värmerekord. Hunnit bada i Bäcksjön flera gånger. Sått färdigt i grönsakslandet och hunnit göra en hel del ute på gården.
I dag så blev det en innedag. Rabarbersaft, ingefärsshot och Jons goda granola.
Du behöver
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl socker
1 citron saften
Gör så här:
Skär rabarbern småbitar och koka med vatten i ca 15 minuter. Rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
Koka upp spadet igen tillsammans med socker och citronsaft, låt svalna
Häll upp saften i flaskor.
Jons granola
10 dl havregryn
2 dl hackade nötter eller mandel
2 dl solrosfrön eller pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl cocosolja, 1 dl vatten, 1/2 dl sirap och 5 make honung värms i en kastrull, får ej koka.
Häll över vätskan i bunken med de torra ingredienserna. Blanda. Bred ut på 2 plåtar ed bakplåtspapper. In i ugnen ca 30-40 minuter, 130 grader.
Ingefärsshot
200 gram färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 l honung
1 liten bit gurkmeja
2 citroner
Görs här :
- Riv ingefäran och gurkmejan grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner.
- Sila av ingefäran, gurkmejan och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet(40 grader)
- Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
- Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.
Lämna en kommentar