Så var det åter dags för matlag. Denna gång var vi här i Storliden. En solig och varm lördagseftermiddag och kväll.

matlaget

Kvällens mat förutom Gazpacho var hämtade från boken ”Mina fastrars mat” av Paolo Roberto. En mycket bra bok. Som Allt om Mat skrev om den …. när den italienska maten presenteras med stor charm som här, med tanter och familjeskrönor i massor, är det bara att falla pladask.

Alla recept är för fyra personer

Till förrätt blev det Gazpacho.

gazpacho

2 skivor vitt bröd, tärnade
1 st vitlöksklyftor, skivade
0.5 dl olivolja
0.5 kg kg tomater, tärnade
1 st röd paprika, urkärnad och tärnad
1 st gurka, urkärnad och tärnad( spara lite till dekoration)
1 st rödlök, skalad och tärnad
2 msk vitvins vinäger
Salt, svartpeppar
Brödkrutonger

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en skål tillsätt 4-5 dl kallt vatten och mixa med en stavmixer.

2. Smaka av med salt och peppar.

3. Ställ soppan i kylskåpet minst 2 timmar helst över natten.

4. Soppan skall serveras isande kall med brödkrutonger och tärnad gurka.

 

Huvudrätter Auberginegratäng och Zucchini med potatis och tomat.

 

Auberginegratäng

Ingredienser

3 st medelstora auberginer
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
125 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
0.75 tsk salt
Tomatsås
250 g krossade tomater
0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
parmesanost till servering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven parmesanost och servera.

Zucchini med potatis och tomat

Zuccini

Ingredienser

1 st medelstor zucchini eller 2 små
4 st medelstora potatisar
2 st tomater
1 dl finstrimlad purjolök
3 msk olivolja
1.5 tsk salt
0.5 dl riven parmesanost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär zucchinin i tunna skivor. Halvera tomaterna, lägg halvorna med snittytan neråt och skiva dem tunt. Skala potatisen och skiva den tunt, gärna i matberedare. Lägg potatisen i en skål, häll i hälften av både olivolja och salt och rör om.
3. Varva zucchini- och potatisskivor på högkant. Stick ner tomatskivor och strimlad purjolök med jämna mellanrum. Stänk över resterande olivolja och krydda med resten av saltet.
4. Stek i ugnen i 35–45 minuter. Strö över parmesanosten när 10 minuter av ugnsstekningen återstår.

Tomatsallad

tomatsallad

Ingredienser

4 st fasta tomater
1 st liten röd lök
2 stjälkar blekselleri
Dressing:
2 msk olivolja
1.5 msk balsamvinäger av god kvalitet
1 tsk torkad oregano
0.5 tsk salt

Och till efterrätt Kajsas goda Citroncheesecake

PICT0110

200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:
 4 st gelatinblad
 2 st ägg
 400 g philadelphia
 2 dl crème fraiche
 1 1/2 dl socker
 1 tsk vaniljsocker
 1 st citron

Gör så här

1.Smält smöret och krossa digestivekexen. Blanda ihop och häll ut i formen. Tryck ihop massan till en jämn och fin botten. Låt stelna i kylen ca en timme.
2. Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut saften. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och återstående citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm den återstående citronsaften. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen på kakbottnen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 1 timme. 
3. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.

3 kommentarer till “Matlaget”

  1. Oj vilken fest ni haft!
    Vi ses imorgon

  2. Hej hopp!

    Tack för senast, det var verkligen en mysig och trevlig kväll! Och – vilket fantastiskt ställe ni har.
    En liten undran dock, är det min dator som fått spatt eller är det jag, för jag kan inte se den första bilden i ”inlägget”.
    Lev väl

  3. Hej Eva!
    Tack själv för att ni gjorde det mysigt och trevligt. Jag mailar första bilden till dig och jag skickar fler bilder lite senare
    ha de

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>