Vi firade nyår med min syster och svåger i Stintbäcken.  Stintbäcken ligger ca 1 mil väster om Hemavan, i ett lugnt och fridfullt område. Det är ca 10 stugor efter skogsvägen. Vädret var helt fantastiskt ca 3-5 grader kallt så det blev några härliga promenader.

IMG_7218

God mat och dryck blev det hela helgen. Kvällen började med en flaska champagne och nyårsmaten den stod Martha och P-G  för, det blev skaldjurstallrik till förrätt och oxfilé  till huvudrätten.

IMG_7225

Champagne från ”våran” vingård.

Nyårsdagen blev det en tur in till Hemavan. Vi gick upp till högfjällshotellet förbi alla stugor och hus. Inte skulle jag vilja ha en stuga här inte. Massor av hus och tätt tätt inpå varandra och väldigt dyra hus och lägenheter.

Nyårsdagens mat stod vi för. Här får du recepten.

IMG_7237

Pilgrimsmusslor à la Bloody Mary

1 st
2 msk
4 st
Puré
12 st
0,5 st

1 st
2 msk
1 kvist 
3 droppar 
4 kvistar 

1. Hacka vitlöken och blanda med oljan, lägg pilgrimsmusslorna i oljan och låt dem ligga 1-2 timmar i marinaden.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Skär ett kryss i tomaterna. Hacka löken och vitlöken. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg ingredienserna i oljan, strö över rosmarin och sätt in mitt i ugnen 20 minuter.
4. Ta ut plåten och flytta över allt till en liten bunke. Mixa med en mixerstav. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
5. Sätt pilgrimsmusslorna på spett och stek dem i en het panna på båda sidor. Salta och peppra.
6 Garnera med små sellerikvistar.

IMG_7241

Blomkålssoppa med kokosmjölk

2 gula lökar
1 msk olja
2 tsk curry
5 potatisar
½ blomkålshuvud
8 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 msk finhackad timjan
salt och svartpeppar

1 Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och stek löken blank, den ska inte få färg. Tillsätt curry och rör om.

2 Skala och fintärna potatisen. Ansa och dela blomkålen i buketter.

3 Tillsätt potatis, blomkål och buljong i lökpannan. Låt allt koka upp så att potatisen och blomkålen mjuknar.

4 Vänd ner kokosmjölken och rör om noga. Låt allt bli varmt. Smaka av med kryddor.

5 Mixa soppa slät och du har en mycket god sådan.

IMG_7247

Laxrulader med pangasiusfärs och gräddkokt fänkål

4 portioner
  • 600 g tunt skivad färsk laxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 zucchini, hyvlad tunt på längden

Fyllning:

  • 0,5 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 200 g pangasius, i bitar
  • 3 msk grädde
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk finhackad dill
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smält smör

Gräddkokt fänkål:

  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl utspädd fiskbuljong av fond eller tärning
  • 2 dl grädde
  • 2 fänkål, i klyftor
  • 1 krm vitpeppar

Servering:

  • 750 g pressad kokt potatis
  • 0,25 dl färsk dill på kvist
  • 1 citron, i klyftor
  • 175º

Gör så här:

Tryck till och platta ut laxskivorna med bredsidan på en kniv. Salta och peppra lätt. Lägg på en skiva zucchini.

Fyllning:

Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Lägg i en matberedare och mixa lökfräset med pangasius, grädde, potatismjöl, dill, salt och kryddor.

Fördela fyllningen på zucchiniskivorna och rulla ihop laxskivorna till rullar. Lägg rullarna tätt i en smord form. Pensla rullarna med smält smör. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga i ugn cirka 30 minuter, de sista 10 minuterna utan folie. 175 grader

Fänkål:

Fräs löken mjuk i lite smör, rör ner senap och späd med buljong och grädde. Lägg i fänkålen och koka i cirka 5 minuter, tills såsen kokat ihop till två tredjedelar. Smaka av med peppar.

och som avslutning en chokladfondant a lá Petter.

Börja med att sjuda en burk kondencerad mjölk, hela burken i en kastrull ca 3 timmar.

‎2ägg
1dl socker
1dl mjöl

100g smör
100g mörk choklad

1 burk kondencerad mjölk, kokt till kola, gärna i spritsspåse

Vispa ägg och socker lätt, vispa i mjölet.
Smält smöret, rör i chokladen.
Blanda allt ordentligt.
Fyll i spritspåse

Smöra små aluminiumkoppar ordentligt och ströa i lite kakao. Fyll upp till ca hälften med äggsmeten, spritsa i en klick kola. Fyll upp med smet. Ställ kallt till servering. (de håller ca en vecka i kall kyl)

Sätt ugnen på 185 grader. Grädda i ca 10 minuter (varmluftsugn) eller 5 min längre i vanlig ugn.

Servera med glass eller en fruktsås.

Smaklig måltid!

IMG_7220

God fortsättning på er alla!


Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>