I fredags kväll hade jag personalfest här i Storliden. Det var mycket trevligt. Vi åt , drack och sjöng. Ingvar bjöd på fördrink.
Här kommer recepten på maten.

och jag bjöd på tilltugg.

Fetaostsnurror.

1 paket färsk kavlad smördeg, 275 gr
1 paket fetaost 150 gr
1 kruka persilja
svartpeppar

Gör så här:
1. Rulla ut smördegen. Riv fetaosten grovt över den, strö över finhackad persilja och peppra.
2. Rulla ihop en rulle från långsidan, rulla in den i papperet och lägg den svalt, gärna i frysen. Hit kan du förbereda flera dagar före.
3 Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda 10 min. 220 grader

Förrätt a´la Leena

Skiva några tomater tunnt, lägg de på ett fat. Skiva mozzarella och lägg skivorna på tomaten. Kryddade med chilikrydda och pricken blev en gräslöksblomma.

Jag tog ingen bild på Skagenlaxen men här kommer receptet.

Skagenlax

För 3 personer.

Ingredienser
Fisk 6 st 3 cm breda filébitar av helt benfri laxfilé

Fyllning
150 g skalade räkor, stora räkor hackas grovt
½ dl creme fraiche
½ dl majonäs
½-1 dl hackad dill
½ krm cayennepeppar
 salt

Dillsky
½ dl creme fraiche
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 st fiskbuljongstärning
½-1 dl hackad dill
ev. några droppar citronsaft

Garnering
4-6 msk sik eller löjrom+ dillvippa

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje filébit. Ställ dem i smord ugnssäker form och fördela fyllningen i laxbitarna.
Ställ formen med laxen i mitten av ugnen och grädda den i 10-15 minuter.

Dillsky:
Koka upp creme fraiche och grädde tillsammans med den smulade buljongtärningen. Koka ett par minuter. Smaka av med en aning  nymalen vitpeppar samt ev. ett par droppar citron. Tillsätt den hackade dillen. Fördela de nygräddade laxfiléerna på varma tallrikar och garnera var och en med en klick sik eller löjrom. Lägg några potatisar vid sidan om laxen samt ringla lite dillsky omkring.

Efterrätten blev en Blåbärsbakelse

Bakelserullen ska frysas och bör tas fram 1 timme före servering.

Till 6 personer
4 äggvitor
3 dl socker
1 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde
3 dl frysta blåbär
½ msk florsocker

Tillbehör:
3 dl frysta hallon
2 msk strösocker

Garnering:
50 gr mörk choklad
citronmeliss eller myntablad

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna hårt. Rör i socker och mjöl försiktigt Bred ut smeten på lätt smord bakplåtspapper i en långpanna, viktigt.
2 Grädda i nedre delen av ugnen 15-17 min. Låt marängen kallna något. Vänd över på ett nytt bakplåtspapper och låt kallna.
3 Vispa grädden och bred ut den på botten. Strö äver de frysta blåbären. Rulla ihop botten. Pudra med florsocker.
4 Frys in rullen i aluminiumfolie.
5 Koka ihop hallonen med socker  i en kastrull ca 5 min. Låt kallna.
6 Smält chokladen och ringla över rullen. Skär rullen i 6 bitar. Droppa hallonsås runt bakelserna. Garnera med myntablad.

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>