tillsammans med våra grannar, Lars Susanne, Olof, Siv, Rune och Elin. En fantastisk trevlig och varm kväll.

Här är recepten.

IMG_3795

Hitta på röra

Jag blandade ihop ca 1½ dl yoghurt med lika delar philadelfiaost till en slät smet. Hacka lite rökt lax och blanda i + dill,gräslök, salt och peppar.  Lägg blandningen på bröd, typ pumpernickel och garnera med stenbitsrom. Mums så gott!

IMG_3797

Gazpacho

Sommarsoppan framför alla är för många den kalla gazpachon från Spanien. Som de flesta klassiska rätter med rötterna i de breda folklagren finns det inget bestämt recept. Men olika fräscha grönsaker ingår alltid, och soppan ska serveras kall. Den här gazpachon är gjord på buljong, och det är en smaksak om man vill ta höns- eller grönsaksbuljong. För att få en fylligare konsistens på soppan mixas lite bröd med grönsakerna. En matberedare eller mixer ger det bästa resultatet. Allt kan köras tillsammans, utom löken som finhackas för hand och blandas i efteråt. Detta beror på att lök som mixas kan få en besk smak. Gazpacho bör serveras riktigt kall, särskilt en varm sommardag. Brödtärningar som stekts i olivolja är gott som tillbehör. Några små skålar med extra finhackade grönsaker är också trevligt.

Till ca 6 personer

50 g ljust lantbröd
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
500 gr tomater
1 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm tabasco
gräslök
3 dl stekta brödtärningar

1 Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.
2 Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.
3 Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan och lägg i matberedaren.
4 Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan. Ställ soppan kallt.
5 Skär resten av brödet i tärningar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse och blanda om med olivolja. Häll upp dem i en stekpanna och stek dem på medelvärme tills de får fin färg runt om. Servera soppan kall med stekta brödtärningar, finhackad gurka och paprika

 

IMG_3799

Chile- och limemarinerad pangasiliusfilé

Jag har aldrig tillagat något med pangasiliusfilé och detta blev verkligen en glad överraskning. Det blev jättegott!

1 paket pangasiliusfilé
1 röd chili
skal och saft av 1 lime eller citron
½ dl olja
1 msk grovt salt

Sås:
3 dl matlagningsyoghurt
½ dl hackat kryddgrönt ( persilja, dragon, dill…)
½ tsk salt
peppar
1 tsk brun farin

Gör så här
Lägg pangasiliusfilén på ett ugnssäkert fat. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chilin med skal och saft av lime samt olja. Pensla filérna på båda sidor med marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ett par timmar.

Strö över det grova saltet. Stek fisken i ugn i 175°C, ca 20-25 min. Blanda samman ingredienserna till såsen.

Servera filén med såsen och pressad potatis eller couscous.

Och slutligen efterrätten och det var en liten chokladbakelse.

IMG_3806

Liten chokladbakelse

4 muffins

50 gram smör rumsvarmt
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk bakpulver
2 msk kakao

Gör så här:
1 sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör och socker och vispa det luftigt. Tillsätt ägget ooch vispa en stund till.
2 Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner blandningen i smörsmeten.
3 Fördela smeten i 4 muffinsformar som rymmer 2 dl. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna innan de lyfts ur formarna.

 

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>