IMG_8980

IMG_8985

Vi sjöng in våren i Storliden tillsammans med vårt kära matlag.

Det var en underbar kväll. Solen sken och det var varmt, i alla fall nära brasan.

Kvällens mattema var Tapas. Här kommer recepten på lite av vad som bjöds. Eftersom vi har ett vegetariskt matlag så är all mat vegetarisk förstås.

Fördrink till brasan : Glögg och skurna pepparkakor.

Spanska oliver som vi köpte i höstas då vi besökte  Arcos de la Frontera och  torr sherry Manzanilla.

bild (10)

Färsbulle à la Bloody Mary

8 port.

Pure:

25 små tomater

2 st silverlökar

3 vitlöksklyfta

3 kvistar rosmarin

10 droppar tabasco

8 små kvistar selleri

8 st färsbullar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär ett kryss i tomaterna. Hacka löken och vitlöken. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg ingredienserna i oljan, strö över rosmarin och sätt in mitt i ugnen 20 minuter.
3. Ta ut plåten och flytta över allt till en liten bunke. Mixa med en mixerstav. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
4. Sätt  färsbullarna på spett och stek dem i en het panna på båda sidor. Salta och peppra.
5. Garnera med små sellerikvistar.

IMG_9005

Sojafärsfyllda champinjoner

INGREDIENSER

8 portioner

  • 200 g sojafärs/quornfärs
  • 6 msk röd pesto
  • 3 vitlöksklyfta
  • 24 stora champinjoner
  • olivolja
  • 5-6 msk riven ost
  • färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 2. Fräs färsen efter anvisningar på paketet. Blanda med pesto och pressad vitlök.
  • 3. Ta av svampfötterna och ansa svamphattarna. Pensla dem med lite olivolja och ställ i ugnsfast form.
  • 4. Fyll varje svamphatt med färsröran. Toppa med ost.
  • 5. Ugnsbaka ca 15 min. Klipp över färsk basilika.

IMG_9001

Caponata – sötsur auberginröra med oliver och russin


Röran äts med fördel på crostini som antipasto eller som tillbehör. Den är både söt, salt och syrlig. Lagas gärna en dag i förväg.

1 dl olivolja
2 saubergin
3 paprikor i olika färger
2 gula lökar
4 stjälkar blekselleri skivade
800 gr krossade tomater
6 msk kapris
2 dl gröna oliver
1 dl russin
2 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
salt, svartpeppar

Hätta upp oljan och fräs aubergine, paprika,lök och selleri snabbt. Häll i tomaterna och låt det sjuda på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt oliver, russin och vinäger. Smaka av med socker, salt och peppar.

IMG_9002

Krukost till brödet.


Till brödet har jag gjort en egen krukost. Häll 1 liter a-fil i ett melittafilter och låt det rinna över natten. Ta vara på massan som bildas och krydda med salt, svartpeppar, stött rosépeppar och lite timjan. Garnera med gojibär och torkad ringblomma.

IMG_9013

Veg. färsomelett i ugn


Fyllning

500 gr sojafärs
salt peppar
3 st vitlöksklyftor
2 gula lökar
6 msk vatten
3 msk tomatpure

Botten:
6 ägg
2 dl grädde
4 msk smör
1 tsk oregano

Täcke :

3 dl riven ost
1½ dl crème fraiche
15 st cocktailtomater

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna. Tillsätt färsen och bryn tills den är genomstekt. Salta och peppra. Häll i vattnet, tomatpurén och hackad färsk timjan och låt puttra tills vätskan kokat bort.

3. Vispa äggen med grädde och oregano och häll i en smörad gratängform.
Grädda i ugnen i cirka 8-10 min. Ta ut och lägg på fyllningen. Höj värmen till 225.

4. Fördela färsen i formen. Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat bunke och häll smeten över köttfärsen. Fördela skivade coctailtomater över omeletten. Grädda ca 10 minuter eller tills osten smält och den fått lite färg.

IMG_9008

Zucchini fylld med färskost, soltorkade tomater och oliver.


2 st zuccini

cream cheese med örter och vitlök

oliver

soltorkad tomat

Skär zuccinin i stubbar och urholka dessa ( med en tesked) så att du får en liten cylinder.

Hacka lite av innanmätet av zuccinin, soltorkade tomater och oliver. Blanda med cream cheese. Salta om det behövs. Fyll zuccinin och grädda i ugnen tills de fått fin färg.

200 grader, ca 10 min.

bild (7)

Bakad fetaost med chili

400 gram äkta fetaost
1 röd chili
svartpeppar
2 lagerblad
4 msk olivolja
Till servering: honung

Lägg ostarna i en ugns fast form. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna. Skiva chilin och strö den över osten tillsammans med peppar lagerblad och olivolja. Täck formen med aluminiunfolie och sätt in i ugnen 200 grader ca 10 minuter. Tag bort folien och ringla lite honung över.

IMG_9012

Färsbullar i het tomatsås

Jag tog färdigköpta färsbullar (2paket) och stekte dom.

Såsen gjorde jag så här:

4 skivade vitlöksklyftor fick fräsa i 6 msk olivolja.
Tillsätt 2 burkar hela tomater (ca 6-700 gr)
3 dl vitt vin
4 paprikor som är ”jättestark till smaken”
Några kvistar timjan
salt peppar och lite salt

Smaka av med tabasko eller något annat hot. Låt sjuda ca 20 min. Tillsätt färsbullarna just innan servering.

IMG_9014

Salt potatis

8 portioner

  • 1 kg små potatisar med skal
  • vatten + havssalt

Tvätta potatisarna noga men behåll skalet på. Lägg dem i en stor kastrull. Mät upp och häll på vatten så att det täcker. Mät upp lika mycket salt som vatten och häll i. Koka potatisarna under lock tills de är mjuka. Borsta av överflödigt salt och servera genast med såsen.

och som avslutning en chokladfondant a lá Petter.

Börja med att sjuda en burk kondencerad mjölk, hela burken i en kastrull ca 3 timmar.

‎2ägg
1dl socker
1dl mjöl

100g smör
100g mörk choklad

1 burk kondencerad mjölk, kokt till kola, gärna i spritsspåse

Vispa ägg och socker lätt, vispa i mjölet.
Smält smöret, rör i chokladen.
Blanda allt ordentligt.
Fyll i spritspåse

Smöra små aluminiumkoppar ordentligt och ströa i lite kakao. Fyll upp till ca hälften med äggsmeten, spritsa i en klick kola. Fyll upp med smet. Ställ kallt till servering. (de håller ca en vecka i kall kyl)

Sätt ugnen på 185 grader. Grädda i ca 10 minuter (varmluftsugn) eller 5 min längre i vanlig ugn.

Servera med glass eller en fruktsås.

Smaklig måltid!

Ja, jag tror det var allt. Jag glömde skriva vilket vin vi drack, det blev spanskt hela kvällen.

En kommentar till “Valborgsmässoafton med matlaget”

  1. Det såg gott ut! Mycket mat!

Lämna en kommentar

Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>